What we have done during the first 6 weeks in charge of the ‘new’ company

Her er en oppdatering på hva som er gjort så langt, etter at vi tok over EM Software Partners 1.juni.

Endret navn på selskapet

Som de fleste har fått med seg så byttet vi navn på selskapet fra EM Software Partners AS til Flow Solutions AS mer eller mindre umiddelbart etter overtakelsen. Ellers, utenom nytt styre og nye eiere, er alt relatert til selve selskapet som før.

Tegnet og lansert ny logo og profil

Jeg tegnet faktisk selv den forrige firma-logoen som har fulgt selskapet helt siden 2001, da jeg ble ansatt, og det var vel på sin plass at jeg også skulle tegne den nye logoen, som forhåpentligvis blir gjeldende de neste 20 årene 🙂

Det er, som for 20 år siden, ikke brukt penger eller tid på verken eksterne byråer eller gøyale post-it workshops.

Det er ikke noe mer baktanke bak den nye logoen utover at den kort og greit skal representere innovasjon og tydelig retning (fremover) for oss som selskap, samt vekst i salg og bunnlinje (oppover) for våre kunder. Logoen har ellers fått et noe varmere og mer moderne uttrykk med frisk bruk av farger, som trengs i en ellers rimelig traust bransje som POS/butikkdata tross alt må sies å være (og som vi skal ta vår del av “æren” av). Traust, og samtidig solid. Vi bytter nå ut traust med frisk. Og beholder solid 🙂

Etablert mission og verdier å jobbe for

Er ikke så ekstremt fan av altfor høytflyvende verdier og visjoner, men alle selskaper og organisasjoner har tross alt et mission (eller mening, målsetning) med det man gjør, enten man er bevisst på det eller ei. Hvorfor man eksisterer som selskap om man vil. For vår del har det vært relativt enkelt å meisle hva vårt mission skal være, der vi har tatt deler av det tidligere grunnlaget fra EM Software og ElGuide med at vi skal bidra til å sikre våre kunder lønnsom drift, og lagt på det vi mener er fundamentalt viktig; å gjøre det gøy å drive butikk og selge.

Vårt mission er derfor kort og greit at vi skal bidra til å gjøre det lønnsomt og gøy å drive butikk.

Vi har også etablert et sett med verdier vi som ansatte skal ha med oss når vi hver dag jobber med å løpende utføre vårt mission; kreative, innovative, ansvarsfulle, kompetente, jordnære samt at vi alltid skal fokusere på brukerne av systemene vi utvikler og leverer.

Satt nytt produktnavn på POS-plattformen

Samtidig med navnebytte på selskapet så byttet vi navn på “det nye ElGuide” som har vært under utvikling det siste året, og som enkelte kunder allerede er på vei over på, fra Embark til Flow Retail.

Flow Retail bygges opp som en helt ny handelsplattform for fysiske butikker, tett integrert med andre kanaler som nettbutikk, og der det solide fundamentet fra de viktigste funksjonene i ElGuide tas med. 

Vi endret også navnet på ElGuide til “Flow Classic”, selv om navnet “ElGuide” kommer til å eksistere- og bli brukt helt til siste bruker logger seg av systemet om noen år.

Rullet ut en rekke nye verktøy internt for å best mulig møte utfordringene vi står ovenfor

Noe av det første vi har gjort er også å bytte ut- og implementere nye, mer moderne og effektive systemer til de fleste områdene av organisasjonen. Noen av systemene, som Tripletex (økonomisystem) og Notion (dokumentasjon), Figma (design), og Github (kode-håndtering mm) var allerede delvis implementert, og er i løpet av sommermånedene blitt 100% implementert.

Sentrale systemer som er implementert:

Valgt nytt programmeringsspråk for fremtiden

Dette er den utvilsomt største beslutningen som er gjort så langt.

Men først en liten historietime ...

ElGuide Retail har vært under konstant utvikling siden tidlig 90-tallet, på en tid der det ikke fantes så mange programmeringsspråk å velge i. Den første perioden ble ElGuide utviklet i – det for de fleste ukjente – programmeringsspråket DATABUS, som kjørte på et like ukjent operativsystem; Datapoint RMS, begge opprinnelig fra 70- og 80-tallet. Da Datapoint sakte men sikkert forsvant på slutten av 90-tallet, ble det besluttet å migrere all kodebasen over til den da noe mer moderne varianten PL/B. Sunbelt, selskapet som sto bak PL/B, hadde utviklet støtte for Linux som operativsystem, og alle kundene ble over en periode på noen få år på tidlig 2000-tallet migrert over til PL/B og Linux, fra både DATABUS/RMS og fra Unibus, en norsk-utviklet variant av DATABUS som lot oss kjøre mindre kunder på Windows/DOS (lisensen til operativsystemet Datapoint RMS var ganske dyrt, i tillegg til at den krevde spesiell hardware).

Etter over 20 år i tjeneste er det nå på tide å erstatte også PL/B med noe mer moderne og effektivt.

Go / Golang = vårt nye programmeringsspråk

Når vi nå går over i en ny fase av selskapet gjør vi det med et nytt programmeringsspråk; Go.

Ettersom vi har mange års erfaring med en rekke programmeringsspråk og programvareutvikling  behøvde vi ikke bruke mer enn et par uker på å researche- og beslutte nytt språk. Programmeringsspråk vi var innom var Java (som vi allerede bruker litt internt), C/C++, Python (som også brukes litt internt), Rust, PHP (brukes også litt internt) og Dart (brukes til alle våre Flutter-baserte klienter Flow Retail Checkout og Flow Retail Assistant). Selv om alle disse språkene har sine styrker og ingen av dem ville vært et direkte feil valg så kom det veldig tydelig frem at Go er det absolutt beste språket for oss når vi nå skal bygge ElGuide “på nytt” og enda bedre gjennom Flow Retail.

Go eller Golang som det også kalles, er bare 12 år gammelt (som er veldig ungt i programmeringsspråk-sammenheng), og er utviklet av Google, med IT-legenden Ken Thompson i spissen, som står bak helt sentrale IT-oppfinnelser som UNIX (som Linux, verdens mest utbredte server-operativsystem, i stor grad er basert på). Google har lenge hatt Java og C som sine foretrukne programmeringsspråk når de utvikler forretningskritisk programvare, men Java er over 26 år gammelt og C er nesten 50 år gammelt, og begge disse har derfor en rekke svakheter i forhold til det å effektivt utvikle programvare i 2021, og både de og hundretusener av andre selskaper bruker derfor i dag i større og større grad Go.

I tillegg til at Go er ekstremt effektivt å skrive solid programvare i så er en bevisst “funksjon” også at det skal være gøy å utvikle programvare i språket, noe som passer godt sammen med vår mission. 

Vi kommer over de neste to årene til å skrive hele den nye handelsplattformen (erstatningen til ElGuide) i Go, og er allerede i full gang med planleggingen av dette nå gjennom sommeren.

Det å gå fra en såkalt monolit programvare til en mer microservice-basert approach er svært krevende selv for oss i Flow Solutions, som har mange tiår bak oss med avansert programvareutvikling, og vi kommer til å publisere løpende oppdateringer på dette fremover, der vi også vil forsøke å løfte opp relevante problemstillinger og løsninger/erfaringer slik at andre som er i samme situasjon kanskje kan plukke opp noen nyttige innspill fra vår erfaring.

Funnet nye og moderne lokaler

Selskapet har vært i de samme lokalene i Stokkamyrveien på Forus mellom Sandnes og Stavanger siden 1995. Når vi nå går over i en ny fase i selskapets historie trengs også nye impulser rundt oss i hverdagen, og etter en grundig runde med å se på det meste av aktuelle nye kontorlokaler i området Stavanger/Sandnes/Sola/Forus endte vi til slutt på helt nye lokaler veldig sentralt i Sandnes sentrum, med flott sjø- og fjellutsikt – perfekt for å trigge nye impulser til å skape verdens beste handelsplattform for kremmere. Vi flytter inn i de nye lokalene når de står klare på nyåret, og gleder oss til å kunne ta imot kunder og partnere når den tid kommer.

Vår lokale sky/cloud driftes videre

Som en av relativt sett få programvare-produsenter har vi vårt eget driftsmiljø, eller vår egen “Forus Cloud” om man vil. Det er flere grunner til at vi har bygget opp dette selv. Både rent historiske og flere praktiske grunner. Og for alle våre kunder har det utelukkende vært positivt; en leverandør som har totalansvaret, både for hele programvaren samt driftsmiljøet, helt frem til og med strømaggregatet, med repliktering/speiling av data mellom forskjellige fysiske bygg og ellers alt man ville forventet av en stor global leverandør.

Selv om vi nå har med oss relativt tung kompetanse på eksterne cloud-providere som Amazon AWS, Google Cloud Services og i noe grad Microsoft Azure så har vi besluttet å bygge videre på vårt eksisterende driftsmiljø, samtidig som vi vil jobbe med å tilpasse oss en enda mer profesjonell cloud-basert driftsmodell der vi relativt raskt og enkelt kan flytte komponenter og tjenester ut til AWS, GCS eller Azure ved behov.

ElGuide GUI / ElGuide 7 fases ut

Vi kommer til å fase ut den grafiske versjonen av ElGuide som en del butikker og butikkjeder bruker, og migrere alle over på nye Flow Retail løpende etterhvert som den blir produksjonsklar neste år.

Mer informasjon om dette kommer i løpet av august og september.

De største beslutningene står foran oss

Vi har de siste seks ukene implementert- og tatt beslutning på mer enn det mange selskaper nok bruker år på å beslutte. Samtidig er vi langt fra i mål, og har de største beslutningene foran oss, når vi nå blant annet skal ta viktige veivalg og sette strategien for selskapet for de kommende årene.

I tillegg har vi en rekke store og små avgjørelser rundt hvordan vi skal få “migrert” ElGuide over på en ny og enda bedre handelsplattform gjennom utvikling av Flow Retail. Dette er såpass omfattende i seg selv at vi kommer til å dele mer konkret hvordan vi gjør dette fremover i egne artikler.

Send oss veldig gjerne en mail dersom du lurer på noe eller har noen innspill eller forslag til oss 🙂

Forresten, her er noen skisser på nye Flow Retail ...

Mange lurer på hvordan nye Flow Retail vil bli seende ut. Den gode nyheten er at deler av plattformen allerede er rullet ut hos enkelte kunder, men de aller fleste funksjonene er ikke klare før godt inn i Q4 i år, og videre inn mot 2022. Her er uansett noen skisser så langt:

Vareajourhold i kommende Flow Retail Backoffice, som blir en 100% webbasert del, der varer, leverandørbestilling og annet utføres fra.
Rask og effektiv redigering av varer i Flow Retail Backoffice. Vi jobber målrettet med å sørge for at nye Flow Retail er minst like effektiv å jobbe i som ElGuide har vært, der vi blant annet bygger inn tastatur-snarveier for alle funksjoner.
Flow Retail Checkout, kasseløsningen som er en native app for typisk iPad eller Android tablets.